flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

11 вересня 2017, 09:03

8 вересня 2017 року відбувся пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ. Разом із суддями ВССУ, головами апеляційних судів областей та Апеляційного суду міста Києва, участь у його роботі взяв в.о. голови апеляційного суду Черкаської області Володимир Бородійчук.

Порядок  денний включав наступні питання:

  1. Про стан здійснення правосуддя судами цивільної і кримінальної юрисдикцій у I півріччі 2017 року.
  2. Про хід виконання постанови пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 03 лютого 2017 року № 1 «Про підсумки роботи судів цивільної і кримінальної юрисдикцій у 2016 році та завдання на 2017 році»

Обговорюючи результати здійснення правосуддя, Голова ВССУ звернув увагу на необхідність ретельного аналізу причин скасування судових рішень, якість та оперативність розгляду справ, забезпечення справедливого, ефективного правосуддя та підвищення рівня довіри громадськості до судів через реалізацію принципів публічності та відкритості судової влади.

Інформуючи про стан українського судочинства, Борис Гулько зупинився на проблемі не лише перенавантаження суддів, а й кадрового забезпечення судів. Адже останнім часом ця проблема набуває доволі загрозливих масштабів, суттєво впливає на своєчасність, ефективність судового захисту та навантаження на суддів, ставить під загрозу дотримання права людини  на справедливий суд. 

Зволікання з вирішенням проблеми кадрового забезпечення судів неминуче може призвести до збільшення кількості рішень Європейського суду з прав людини у справах проти України, в яких буде констатовано порушення розумних строків розгляду справи судом.

Пленум ВССУ спільно з головами апеляційних судів прийняв рішення про звернення до Президента України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з приводу критичної ситуації кадрового дефіциту у судах та вжиття невідкладних заходів для її вирішення.