flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На Черкащині відбувся Міжнародний семінар на тему: «Забезпечення єдності судової практики».

05 квітня 2017, 17:00

 

31 березня 2017 року Всеукраїнська громадська організація «Асоціація суддів України» спільно з Національною школою суддів України та Німецьким Фондом Міжнародного правового співробітництва (IRZ), в конференц-залі готелю «Україна» в м. Черкаси,  організували проведення семінару на тему «Забезпечення єдності судової практики».

У семінарі взяли участь: судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, судді апеляційних та районних судів м. Києва та Київської області, Апеляційного суду Черкаської області та місцевих загальних судів Черкаської області, народний депутат України  - Владислав Голуб, проректор Національної школи суддів України – Анатолій Костенко, перший проректор Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького – Василь Мойсієнко та представники міжнародного правового співробітництва (IRZ).

Вітальними словами семінар розпочала Президент Асоціації суддів України, суддя ВССУ, кандидат юридичних наук, Заслужений юрист України – Олена Євтушенко, яка після привітання всіх учасників, коротко окреслила основні плани даного заходу та мету його проведення. 

Також учасників семінару привітали: народний депутат України  Владислав Голуб, голова Апеляційного суду Черкаської області – Володимир Бабенко, проректор Національної школи суддів України – Анатолій Костенко та юридичний радник Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ) – Геннадій Рижков.

У своєму виступі голова Апеляційного суду Черкаської області – Володимир Бабенко, зробив наголос не лише на актуальності теми семінару, а й коротко поінформував присутніх про ефективність здійснення правосуддя, якість розгляду справ місцевим загальними судами Черкаської області та Апеляційним судом Черкаської області та звернув увагу на вкрай непросту кадрову ситуацію, яка склалася у деяких судах нашої області, зокрема, голова суду Володимир Бабенко зазначив:

-        В Жашківському та Корсунь-Шевченківському районних судах, а також у Смілянському та Уманському міськрайонних судах (де при штатній чисельності 15-16 суддів, фактично працювало і, нажаль, і досі працює по 3-4 судді). І це є загрозою для  здійснення судочинства на належному рівні, а  Шполянський районний суд Черкаської області взагалі вже більше року, через відсутність суддів, які мають право здійснювати судочинство позбавлені такої можливості.

-        Це неприйнятна для нас ситуація, яка потребує невідкладного вирішення. І не тому, що суддям важко працювати, а передусім тому, що така ситуація негативно впливає на наших співвітчизників, які звертаються до суду для вирішення питань правового характеру, але не можуть одержати оперативного і якісного судочинства.

         До того ж,  не залишив доповідач і поза увагою, нажаль, питання тиску на суддів та суд, за допомогою громадськості, зазначивши:

-        Викликає занепокоєння ситуація, яка останнім часом склалася у сфері правосуддя,   зокрема  намагання тиску на суд за допомогою громадськості.

-        Не дивлячись на задекларовані державою Україна та рядом міжнародних документів принципи здійснення правосуддя та забезпечення діяльності судової гілки влади, судді Черкаської області змушені констатувати той факт, що останнім часом почастішали випадки шаленого тиску на суд за допомогою громадськості та дискредитації судової гілки влади в ЗМІ, а також необґрунтованої критики з боку представників законодавчої та виконавчої влади.

-        У Черкаській області неодноразово чинився тиск на суддів місцевих судів та Апеляційного суду Черкаської області, як при відправленні правосуддя, та і у приватному житті. Кілька разів на суддів здійснювалися розбійні напади з нанесенням тілесних ушкоджень, суддів грабують, їм погрожують, блокують у залах судових засідання. Також систематично різноманітні організації влаштовують мітинги з метою тиску на суд та спонукання суддів до винесення тих, чи інших, вигідних окремим особам рішень.

-        Та, не зважаючи на зазначені труднощі й законодавчі процеси реформування, що супроводжують нас не один рік, Апеляційний суд Черкаської області та місцеві суди області продовжують виконувати свою головну конституційну функцію з належним рівнем ефективності по здійсненню судочинства.

Своїми думками з приводу забезпечення єдності судової практики поділилися: Президент Вищого суду землі Нижньої Саксонії у відставці – Едгард Ізерман, Президент суду землі Нижньої Саксонії у відставці – Ганс-Отто Бартельс, Президент Асоціації суддів України, суддя ВССУ, кандидат юридичних наук, Заслужений юрист України – Олена Євтушенко та заступник голови Апеляційного суду Черкаської області – Віктор Єльцов, які в своїх виступах розкрили тему розвитку єдності судової практики через правосудну діяльність Федеральної судової палати Німеччини, а також Федерального Конституційного суду та суду ЄС, поінформували, як нижчестоящі судові інстанції враховують судову практику Федеральної Судової палати Німеччини, Федерального Конституційного суду та суду ЄС та розповіли про досвід українських суддів по розгляду справ судами апеляційної та касаційної інстанціями.

В ході семінару всі учасники мали можливість висловити свої думки щодо питань, обговорити доповіді виступаючих та отримати відповіді на актуальні й проблемні питання.

 

На завершення семінару Президент Асоціації суддів України Олена Євтушенко, проректор Національної школи суддів України Анатолій Костенко та юридичний радник Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ) Геннадій Рижков подякували за гостинність, та вручили учасникам семінару сертифікати, що засвідчують їхню участь у даному заході.