flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представниця Апеляційного суду Черкаської області взяла участь в обговоренні питань покращення рівня інформаційної відкритості

02 жовтня 2017, 14:32

Надія Кіктенко, головний спеціаліст відділу управління персоналом Апеляційного суду Черкаської області стала учасником конференції «День права знати: забезпечення доступу до публічної інформації», яка відбулася 29 вересня 2017 року у Києві.

Захід організовано Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини спільно з Офісом Ради Європи в Україні та Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні (ПРООН). Серед запрошених були народні депутати України, представники центральних органів влади, суддівського корпусу, Нацполіції, журналісти, громадські діячі. З доповідями виступили: Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, в.о. заступника директора Представництва ПРООН в Україні, експерт Ради  Європи Девід Голдберг (Сполучене Королівство/Шотландія), представниця Уповноваженого з питань дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді України Iрина Кушнір.

Учасники обговорили питання доступності інформації на рівні центральної влади, органів місцевого самоврядування, центрального рівня та регіональних структурних підрозділів Нацполіції, а також доступності сайтів судів України.

Водночас, було оприлюднено результати моніторингу, проведеного за підтримки проекту Ради Європи «Зміцнення свободи медіа та створення системи суспільного мовлення в Україні». За його даними, загальний середній рівень інформаційної відкритості судів в Україні у 2017 році становить 63,5%.

У 2017 році було оновлено веб-портал "Судова влада України", на якому розміщено веб-сторінки кожного із судів. За визначенням експертів, що проводили моніторинг, ці зміни значно покращили умови доступу до публічної інформації. Зокрема, на веб-сторінках судів повно та з високим рівнем навігаційної доступності представлені відомості про інформаційні системи та системи забезпечення гласності судового процесу, що включають: список автопризначених справ, що надійшли до суду вперше; список справ, по яким надійшли апеляційні скарги; рішення суду, внесені до Єдиного державного реєстру судових рішень; інформацію про систему «Електронний суд»; інформацію щодо стадій розгляду судових справ тощо.

Водночас, експерти надали свої рекомендації щодо покращення забезпечення доступу до публічної інформації.

Довідково: Відзначення міжнародного дня права знати було запропоновано 28 вересня 2002 року на зустрічі громадських організації із захисту свободи інформації в Софії (Болгарія). Саме ця дата визначена як міжнародний день права знати. В цей день проводяться заходи спрямовані на популяризацію ідей свободи інформації роз'яснення серед населення права на інформацію, на доступ до публічної інформації.