flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо фактів втручання в діяльність суддів Апеляційного суду Черкаської області

27 жовтня 2017, 09:48

26 жовтня 2017 року Вища рада правосуддя розглянула повідомлення суддів Апеляційного суду Черкаської області Соломки Ірини Анатоліївни, Поєдинка Ігоря Анатолійовича, Ятченка Миколи Олександровича про втручання в їх діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Наталя Волковицька, поінформувала, що у своєму повідомленні судді стверджують, що 30 травня 2017 року ними – колегією суддів Апеляційного суду Черкаської області було розглянуто справу за апеляційною скаргою захисника щодо обрання запобіжного заходу підозрюваному Мельнику В.А. Під час розгляду справи в залі судового засідання перебували журналісти, депутати та приблизно 40–50 осіб із символікою різних політичних та громадських організацій. За результатами розгляду колегією суддів була постановлена ухвала. Під час її проголошення у залі судового засідання почалися безлади, присутні почали нецензурно висловлюватися на адресу суддів, поводити себе зухвало та агресивно, погрожувати фізичною розправою. Після того як працівники поліції загородили прохід до суддів, вказані особи заблокували вихід із зали судового засідання та вимагали прийняти нове рішення у справі. Блокування залу судових засідань тривало протягом трьох годин, в результаті чого судді були незаконно позбавлені можливості вільно пересуватися. Оскільки працівники поліції здійснили спробу вивести суддів із зали суду, вказані особи намагалися нанести суддям тілесні ушкодження, ображали, принижували, обливали невідомою рідиною. Увесь перебіг подій був зафіксований технічними засобами, встановленими в залі судових засідань.

Вказані дії, на думку суддів Соломки І.А., Поєдинка І.А., Ятченка М.О., є тиском на суд та втручанням у діяльність суду при розгляді конкретної судової справи. З аналогічним повідомленням судді звернулись до Генеральної прокуратури.

«Оскільки у процесі перевірки встановлено, що слідчим відділом поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами втручання в діяльність суддів апеляційного суду Черкаської області Соломки І. А., Поєдинка І.А., Ятченка М.О., а також враховуючи, що подібні випадки є непоодинокими, вважаю за необхідне в порядку пункту 6 частини першої статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування вказаного кримінального провадження»,– зазначила Наталя Волковицька.

З огляду на викладене Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за фактами втручання в діяльність суддів апеляційного суду Черкаської області Соломки Ірини Анатоліївни, Поєдинка Ігоря Анатолійовича, Ятченка Миколи Олександровича.

Джерело: http://www.vru.gov.ua/news/2858