flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд збільшив розмір аліментів на утримання малолітньої дитини

22 серпня 2018, 17:10

Апеляційний суд Черкаської області захистив інтереси дитини, залишивши в силі рішення районного суду про зміну способу стягнення аліментів.

До Корсунь-Шевченківського районного суду звернулася жінка з позовом про зміну способу стягнення аліментів зі свого колишнього чоловіка. З 2009 року вона щомісячно отримувала по 300 грн на утримування їх малолітнього сина, якому на момент подання позову виповнилося 11 років. Жінка працює прибиральницею, має невеликий дохід і не в змозі утримувати сина самостійно. До того ж у хлопчика є хронічні захворювання серця, вегето-судинної системи, жовчного міхура, нервової системи, що потребують лікування. Мати просила суд змінити спосіб стягнення аліментів з твердої грошової суми на ¼ частку від заробітку (доходу) батька щомісячно, але не менше 50 % від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Розгляд справи у суді першої інстанції відбувся без участі відповідача. Оскільки до районного суду надійшла заява від особи, що назвалася його матір’ю та вказала, що той на даний час з нею не проживає та перебуває за кордоном. У зв’язку з чим просила відкласти розгляд справи. Утім, суд критично оцінив зміст вказаної заяви, оскільки до неї не було долучено жодних доказів, які б підтверджували родинні відносини підписанта та відповідача, а також перебування останнього за кордоном.

Не погоджуючись з рішенням районного суду, чоловік подав апеляційну скаргу, в якій посилався на те, що змінений судом спосіб стягнення аліментів не відповідає його можливостям, оскільки він не має постійного місця роботи, а також вказав, що не з'явився на розгляд справи у районному суді, оскільки не був повідомлений про судове засідання належним чином.

Однак, колегія суддів критично оцінила доводи апелянта та визначила, що відповідно до Сімейного кодексу України, відсутність постійної роботи у відповідача не є підставою для зменшення розміру аліментів на утримання дитини.  

Таким чином, апеляційний суд Черкаської області залишив скаргу без задоволення, а рішення районного суду, яким змінено спосіб стягнення аліментів з твердої грошової суми у 300 грн. на ¼ частку від заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50 % від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку – без змін.

Як відомо, відповідно до ст.7 Закону України «Про державний бюджет на 2018 рік», прожитковий мінімум на дитину віком від 6 до 18 років наразі становить 1944 грн, до кінця року ця цифра збільшиться до 2027 гривень.