flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

РСУ пропонує встановити дисциплінарну відповідальність суддів за прийняття процесуальних рішень в умовах конфлікту інтересів

04 вересня 2018, 16:28

4 вересня 2018 року в Одесі пройшов круглий стіл на тему: «Законодавчі ініціативи посилення суддівської незалежності в аспекті відповідальності за порушення вимог закону щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів».
Участь у ньому взяли представники Ради суддів України, Генеральної прокуратури України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Міністерства юстиції України, а також науковці. Серед учасників заходу – член Ради суддів України, суддя Городищенського районного суду, уповноважений представник РСУ в Черкаській області Оксана Савенко.

На заході обговорювалися законодавчі пропозиції Ради суддів України щодо посилення принципу суддівської незалежності в частині порядку та підстав притягнення суддів до юридичної відповідальності за порушення норм законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів. Зокрема, пропонується усунути розбіжності в правовому регулюванні цього питання профільним та спеціальним законами, встановити дисциплінарну відповідальність суддів за порушення зазначених норм.

Професійна діяльність суддів, пов’язана з відправленням правосуддя, зобов’язує суддів демонструвати і пропагувати високі стандарти поведінки, що означає добровільні обмеження, пов’язані з дотриманням етичних норм як у поведінці під час здійснення правосуддя, так і поза залою судового засідання.