flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

РСУ спільно з міжнародними експертами обговорювали питання суддівської етики

12 жовтня 2018, 12:56

11 – 12 жовтня 2018 року у Києві проходив семінар з питань суддівської етики, організований Радою суддів України за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя».

Учасники обговорили важливість дотримання суддями етичних стандартів при відправленні правосуддя та вироблення єдиних підходів до застосування приписів Кодексу суддівської етики в діяльності установ судової влади.

Участь у заході взяли члени Ради суддів України, серед яких суддя Городищенського районного суду, уповноважений представник РСУ в Черкаській області Оксана Савенко, а також міжнародні експерти.

Мета заходу:

  • ознайомити членів Ради суддів України з кращими міжнародними практиками щодо експертних висновків у разі наявності етичних дилем у суддівській практиці та врегулювання конфлікту інтересів
  • обговорити актуальні в Україні питання зі сфери суддівської етики та шляхи їх вирішення
  • сприяти покращенню навичок членів Ради суддів України у підготовці консультативних висновків та при вирішенні питань навколо конфлікту інтересів
  • обговорити плани і бачення Ради суддів України з оновлення Кодексу суддівської етики та щодо її повноважень у рамках підписаних меморандумів із іншими органами
  • розробити рекомендації щодо покращення функціонування Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів суддів України, в тому числі в частині підготовки консультативних висновків.


В ході семінару суддя Суду США з питань банкрутства Вільям Т. Турман розповів про кращі міжнародні та європейські практики щодо суддівської етики та ролі комітетів з питань суддівської етики.

Учасники семінару обговорили питання про врегулювання конфлікту інтересів в судовій системі України. Модератором дискусії був Тілман Хоппе, доктор права, експерт з питань анти-корупційної політики Програми USAID «Нове правосуддя».

Також програма семінару передбачала виконання практичних вправ щодо написання консультативного висновку по етичній дилемі та обговорювали актуальні питання суддівської етики, які перебувають на розгляді Ради суддів України, дискутували про плани, бачення та потреби Ради суддів України по оновленню Комітету суддівської етики.