flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповідальність за домашнє насильство і насильство за ознакою статі: новели Кримінального кодексу України

13 лютого 2019, 10:52

Заступник голови Апеляційного суду Черкаської області Володимир Бородійчук взяв участь у  науково-практичній конференції «Відповідальність за домашнє насильство і насильство за ознакою статі: новели Кримінального кодексу України», що проходила 12 лютого 2019 року у Києві.

Серед учасників заходу були представники судової гілки влади, прокуратури, експерти в галузі кримінального та кримінально-процесуального права з числа представників центральних органів виконавчої влади, провідних юридичних наукових шкіл та вищих навчальних закладів, які готують фахівців у сфері права та правоохоронної діяльності, представники міжнародних і неурядових організацій.

Разом із авторами першого науково-практичного коментаря новел Кримінального кодексу України присутні розглянули нову термінологію, особливості провадження та призначення покарань у випадках насильства.

Нагадаємо, Закон України № 2227-VIII набув чинності 11 січня 2019 року за виключенням окремих положень, які вже діють (зміни до ст. 67 ККУ). Ухвалені зміни, серед іншого, стосуються криміналізації домашнього насильства (ст. 126-1 ККУ), примушування до шлюбу (ст. 151-3 ККУ), незаконного проведення аборту або стерилізації (ст. 152 ККУ), запровадження обмежувальних заходів щодо особи, яка вчинила домашнє насильство (ст. 96-2-1 ККУ), а також кримінальної відповідальності за невиконання обмежувальних заходів або обмежувальних приписів та непроходження програми для кривдників (ст. 390-1 ККУ). Крім того, зміни до кримінального законодавства закріплюють оновлений підхід до злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи, запроваджуючи концепцію «добровільної згоди» та факт «проникнення» як розмежування між зґвалтуванням та іншими формами сексуального насильства.