flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд постановив відібрати дітей у подружжя через невиконання батьківських обов’язків та зобов’язав їх сплачувати аліменти

08 квітня 2019, 11:34

Апеляційний суд Черкаської області розглянув апеляційну скаргу на рішення Черкаського районного суду Черкаської області про відібрання дітей у батьків без позбавлення батьківських прав останніх та стягнення з них аліментів.

До суду першої інстанції звернувся орган опіки та піклування Черкаської районної державної адміністрації в інтересах двох малолітніх дітей, мотивуючи позов тим, що їх батьки не виконують покладені на них обов'язки щодо виховання та утримання. Сім'я неблагонадійна, умови проживання незадовільні та не відповідають санітарним нормам, існує проблема алкогольної залежності батьків. Районний суд задовольнив позов повністю. Обох дітей відібрано у батьків без позбавлення батьківських прав останніх та стягнення з них аліментів. Відповідачам також роз'яснено, що якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню ними дітей, суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дітей. Наразі діти перебувають у КЗ «Черкаський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей Черкаської обласної ради».

Особи, які звернулися з апеляційною скаргою – мати дітей та її теперішній чоловік, який є батьком найменшого сина. Вони надали суду докази про те, що після того, як у суді першої інстанції було вирішено відібрати дітей, батьки стали на шлях виправлення: наймолодшого сина влаштували до дитячого садочка, старшому – облаштували власну кімнату, а жінка влаштувалася на постійну роботу.

У судовому засіданні голова Будищенської сільської ради зазначав, що раніше суд уже відбирав дітей у жінки. Тоді це була її найстарша донька, якій зараз 18 років, та менший син, якому на той момент було близько 6 років. Утім, на захист дітей стала прабабуся і суд повернув малечу додому.  Як зазначали свідки у судовому засіданні, саме прабабуся займалася вихованням дітей, але 2015 року вона померла. Тим часом, жінка вийшла заміж та народила третю дитину. Увесь цей час сім’я стояла на обліку у соціальних служб як неблагополучна. Діти систематично з’являлися самі у громадських місцях, займалися жебрацтвом, в той час як батьки зловживали алкоголем. Представник Органу опіки та піклування Черкаської РДА розповів, що відповідачам неодноразово надавався термін для покращення житлово-побутових умов, проте протягом семи років ситуація на краще не змінилася. Сім’я і надалі живе у літній кухні без належного ремонту та опалення, що унеможливлює перебування там дітей.

На даний час у 13-річного хлопця, якого вже вдруге відбирають у матері через неналежне виконання нею обов’язків, діагностовано психічні відхилення емоційно-поведінкового характеру. Дитина має некеровану поведінку, схильність до бродяжництва, систематично проходить лікування у психіатричній лікарні.

Вивчивши матеріали справи, доводи сторін та додані клопотання, колегія суддів прийшла до висновку залишити апеляційну скаргу без задоволення, а рішення Черкаського районного суду Черкаської області про відібрання малолітніх дітей без позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів  – без змін.

Таким чином, двоє малолітніх хлопців залишаться у спеціалізованому закладі,  тим часом з батьків стягнуто аліменти на їх утримання щомісячно у розмірі 1/3 частини з усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму, для дитини відповідного віку.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її  прийняття та може бути оскаржена до суду касаційної інстанції протягом тридцяти днів.