flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керівники загальних судів Черкащини обговорили можливість здійснення моніторингу ефективності роботи судової влади області

12 серпня 2014, 15:47

 

11 серпня 2014 року за ініціативи голови апеляційного суду Черкаської області Володимира Бабенка у режимі відеоконференцзв’язку відбулася нарада з головами та керівниками апаратів загальних судів області. У нараді також взяли участь в. о. начальника ТУ ДСА України у Черкаській області Юрій Будченко та радник з питань роботи з громадянським суспільством проекту USAID «Cправедливе правосуддя» Марина Руденко.

Темою зустрічі стало проведення в загальних судах області зовнішньої оцінки задоволеності громадян судовими послугами. Зокрема, Володимир Миколайович підкреслив: «Як відомо, Рада суддів загальних судів України 5 червня 2013 року ухвалила рішення, в якому відзначила позитивну практику проведення моніторингу стану справ у окремих судах України та зобов'язала голів апеляційних і місцевих загальних судів прийняти заходи щодо включення в план роботи судів питання «Оцінка і аналіз ефективності діяльності суду» і дослідження цього питання, і за результатами цього аналізу приймати заходи щодо підвищення ефективності діяльності судів. Тож сьогодні ми обговорюємо достатньо нове, але надзвичайно важливе питання, розібратися в якому нам допоможе фахівець міжнародного проекту».

Марина Руденко поінформувала учасників про одну з методик такого оцінювання – за допомогою карток громадської звітності: «Така методика має ряд переваг, адже вона показує  сильні та слабкі сторони у наданні послуг, допомагає адміністраторам оцінити якість судових послуг, забезпечує навчання та комунікацію: суди і громадськість, дозволяє визначити пріоритети для змін». Окрім того Марина Руденко зауважила, що проект USAID «Cправедливе правосуддя» самостійно не проводить опитування громадян і незабаром буде оголошено конкурс на проведення зовнішньої оцінки задоволеності громадян судовими послугами, у якому зможуть взяти участь усі бажаючі громадські організації. Адже це опитування має проводитися у тісній співпраці судів та громадських організацій.

Також учасникам наради було запропоновано переглянути фільм «Суди і громадськість: цивілізована взаємодія», який висвітлює нові аспекти впровадження методології карток громадянського звітування в українських судах.

Долучився до обговорення і Юрій Будченко, який зазначив, що критерії, які зазначені в оцінці мають бути постійними у повсякденній роботі суду.  

Насамкінець Володимир Бабенко наголосив на важливості та необхідності проведення такої роботи, адже відкритість судів є однією з запорук зростання довіри громадськості до судової гілки влади – а це невід’ємна складова розбудови демократичного суспільства.

 

 

 

Додаткова інформація:

 

 

1. З презентацією «Співпраця судів та громадськості: цивілізована взаємодія» можна ознайомитися тут.

2. Фільм «Суди і громадськість: цивілізована взаємодія» можна переглянути тут.

3. Зі зразком анкети «Вибіркове опитування відвідувачів щодо якості функціонування суду» можна ознайомитися тут.