flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Черкащини спільно з громадськістю взяли участь у семінарі «Свобода мирних зібрань. Українське законодавство та практика»

03 грудня 2014, 17:05

3 грудня 2014 року ВГО «Інститут Республіка» в рамках Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!»  провела в місті Черкаси семінар на тему: «Свобода мирних зібрань. Українське законодавство та практика». Семінар відбувся за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Проекту «Справедливе правосуддя». Участь у семінарі взяли представники апеляційного та місцевих  судів загальної юрисдикції Черкаської області, громадськість Черкащини та Кіровоградщини.

У ході семінару розглядали питання та проблеми проведення в Україні мирних зібрань, досвід проведення зібрань в різних областях України, міжнародний досвід регулювання права на свободу мирних зібрань, практику розгляду судових заборон щодо проведення мирних зібрань в Україні. Також підіймалися й інші суміжні питання стосовно проведення мітингів, пікетів, зборів та демонстрацій та захисту права на це в сучасних українських реаліях та за нормами чинного законодавства України.

Основною ж метою семінару було не просто обговорення ситуації в Україні зі свободою мирних зібрань, чи аналіз вітчизняної та європейської практики. Учасники зібралися, аби навчитися спільно та злагоджено діяти задля забезпечення конституційного права громадян на мирні зібрання. А допомагали їм у цьому тренери: правозахисник, голова Інституту Республіка, експерт Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!», депутат Верховної Ради України 1994 – 1998 рр., який займається темою свободи зібрань з 1997 року та є визнаним не лише в Україні, а й на просторі країн ЄС та СНД Володимир Чемерис та голова секретаріату Ініціативи «За мирний протест!» Олена Літвішко.

І результату було досягнуто. Провівши разом цілий день, спільно виконуючи практичні завдання представники судової гілки влади та громадськість дійшли висновку, що завдання у них одне – побудова демократичної правової держави, а діючи злагодженого досягнути його буде значно легше.