flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОПРИЛЮДНЕНО ОЦІНКУ РІВНЯ ЗАДОВОЛЕНОСТІ ГРОМАДЯН ЯКІСТЮ ФУНКЦІОНУВАННЯ АПЕЛЯЦІЙНОГО СУДУ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ ТА ЧОРНОБАЇВСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ

18 лютого 2013, 14:29

 

18 лютого року 2013 року відбулася презентація та обговорення результатів опитування відвідувачів апеляційного суду Черкаської області та Чорнобаївського районного суду. Дослідження проводилося у рамках проекту «Оцінювання якості окремих аспектів роботи судів з використанням методології карток громадянського звітування» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Опитування відвідувачів суду за методологією карток громадянського звітування (КГЗ) здійснюється в Україні з 2008 року та спрямоване на визначення якості діяльності суду через оцінку його послуг користувачами – безпосередніми учасниками судового розгляду. У 2012 році відбулося четверте коло опитування громадян у 34 судах із 13 регіонів України.

Апеляційний суд Черкаської області вперше, а Чорнобаївський районний суд вже втретє взяли участь в програмі опитування відвідувачів судів, що має на меті дослідження реальної картини задоволення громадян судовими послугами. В період з липня по серпень 2012 року відвідувачі судів за спеціально розробленою анкетою мали змогу оцінити їх діяльність за такими параметрами: фізична доступність судів, зручність та комфортність перебування у судах, доступність, повнота та ясність судової інформації, якість роботи працівників апарату судів, дотримання термінів судового розгляду, якість роботи суддів, якість написання та обґрунтування судового рішення. Опитування проводилося силами волонтерів неурядової організації «Творчий центр ТЦК». За словами виконавчого директора ТЦК Володимира Купрія, таке опитування є досить цінним, оскільки саме користувачі судових послуг, ґрунтуючись виключно на власному досвіді, складають оцінку якості роботу суду та допомагають виявити ті проблемні місця, які інколи й не помічаються у повсякденній роботі.

Учасники опитування в середньому за 5-бальною шкалою оцінили якість функціонування апеляційного суду Черкаської області на 3.71, а Чорнобаївського районного суду – 4,38, що може свідчити про позитивну оцінку роботи суду. Також відвідувачі суду висловили низку побажань  щодо покращення якості їх роботи, назвавши, серед  іншого, необхідність дотримуватися вчасності початку судових засідань, збільшити кількість спеціально облаштованих місць для роботи з документами, запровадити консультації для відвідувачів, які звертаються до суду вперше, покращити облаштування приміщення суду з урахуванням потреб людей з обмеженими можливостями. Висловлені зауваження лягли в основу рекомендацій, які було розроблено за результатами опитування та передано на розгляд керівництву суду.

У своєму виступі голова апеляційного суду Черкаської області Володимир Бабенко підкреслив: «Подібний самоаналіз стане доброю традицією для усієї судової системи області. Більше того: ми не маємо зупинятися лише на етапі аналізу – він має бути початком тривалої системної роботи з удосконалення нашої з вами діяльності. Аби потім мати можливість порівнювати, які зміни відбулися. Сподіваюся, це будуть зміни тільки на краще.»

Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» працює в Україні з жовтня 2011 року. Діяльність проекту ґрунтується на досягненнях попереднього проекту USAID «Україна: верховенство права», який реалізовувався з травня 2006 по вересень 2011 року . Мета проекту – сприяти утвердженню верховенства права в Україні через підтримку судової реформи, підвищення рівня прозорості та підзвітності судової системи, поліпшення обізнаності громадян із діяльністю судової системи та зростання довіри суспільства до судової влади. Детальнішу інформацію про проект USAID «Справедливе правосуддя» можна отримати на офіційному веб-сайті www.fair.org.ua.

 

 

Фото-галерея