flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова апеляційного суду Черкаської області взяв участь у ХІ черговому з’їзді суддів України

25 лютого 2013, 09:12

22 лютого у Києві відбувся ХІ черговий з’їзд суддів України, участь у ньому взяв і голова апеляційного суду Черкаської області Володимир Бабенко, якого обрано делегатом  конференцією Ради суддів загальних судів.

Заслухавши та обговоривши доповіді, представлені на з’їзді, ХІ черговий з’їзд суддів України відзначає наявність позитивних зрушень у сфері здійснення судочинства: посилення гарантій незалежності суддів; підвищення рівня суддівського самоврядування; вдосконалення процесуального законодавства, зокрема, прийняття Кримінального процесуального кодексу України, що відповідає міжнародним стандартам; запровадження єдиної автоматизованої системи документообігу в судах; удосконалення процедури добору кандидатів на посаду судді та призначення на суддівську посаду, а також порядку притягнення судді до дисциплінарної відповідальності. Зазначені результати є наслідком проведення судової реформи, започаткованої прийняттям Закону України від 7 липня 2010 року «Про судоустрій і статус суддів», та засвідчують ефективність реалізацій його положень, що констатується і у висновках міжнародних експертів.

При цьому, не зважаючи на значне навантаження на суддів та складні умови їх діяльності, судами забезпечується якісний розгляд переважної більшості справ протягом розумного строку.

Упродовж 2012 року до судів першої інстанції надійшло на розгляд 4,2 млн. справ та матеріалів. Зазначені суди розглянули 4,4 млн. справ та матеріалів, що становить 91,5% від кількості тих, які перебувають на розгляді.

Досягнення у сфері здійснення правосуддя є очевидними, однак подальшому розвитку судової реформи перешкоджає низка негативних факторів, які істотно впливають на ефективність роботи судів і доступність правосуддя.

Окремі посадові особи та політичні сили здійснюють спроби чинити тиск на суддів, втручатися у здійснення правосуддя, в тому числі у формі пікетів, голодувань, мітингів. Такі дії перешкоджають належному судовому захисту прав і свобод громадян, дискредитують судочинство, підривають довіру суспільства до судів. Необхідно негайно усунути випадки приниження авторитету судової влади посадовими особами органів державної влади різних рівнів та політиками через засоби масової інформації.

Не вирішено також проблеми, пов’язані з охороною судів і забезпечення безпеки суддів, членів їх сімей та працівників апарату судів, фінансування відповідних заходів практично не здійснюється.

Визнаючи важливість інформаційної відкритості судів, з’їзд вважає за необхідне вдосконалення взаємодії судів та органів суддівського самоврядування із засобами масової інформації, зміцнення взаєморозуміння між суддями та журналістами з метою розвитку конструктивного діалогу та збереження належного висвітлення здійснення правосуддя, підвищенні рівня довіри громадян до судів.

Визначено й інші аспекти, які потребують вдосконалення на законодавчому рівні.

Тож, виходячи  з наведеного, ХІ черговий з’їзд суддів прийняв ряд рішень а також було затверджено Кодекс суддівської етики.