flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник голови апеляційного суду Черкаської області Ігор Ваврів узяв участь у роботі круглого столу «Право на захист відповідно до нового КПК України»

28 лютого 2013, 15:30

 

Сьогодні заступник голови апеляційного суду Черкаської області Ігор Ваврів узяв участь у роботі круглого столу «Право на захист відповідно до нового КПК України». Організувала та провела цей захід Черкаська міська молодіжна громадська організація «Демократичні перетворення України», яка, у співпраці з «Європейським партнерством заради демократії» та за підтримки Європейського Союзу,  реалізує проект «Підвищення обізнаності населення щодо норм нового Кримінально-процесуального Кодексу України та перших результатів їх застосування на Черкащині».

У обговоренні запропонованої організаторами теми взяли участь представники судів області, ТУ ДСА України у Черкаській області, прокуратури, співробітники міліції, адвокати, громадські експерти та журналісти.

Учасники дискусії обмінялися думками щодо ефективності надання адвокатам ексклюзивного права на захист підозрюваного, обмеження права підозрюваного на вибір захисника, наявності дієвих механізмів, які покликані розширити права адвокатів у досудовому слідстві та реальності загрози монополізації ринку адвокатських послуг.

Найбільше думки розійшлися у питані доцільності норми, щодо того, що захисником може бути тільки адвокат, прізвище якого внесено до Єдиного реєстру адвокатів. З одного боку підозрюваний, обвинувачений, чи підсудна особа,  убезпечується від некваліфікованого захисту, а сторони від затягування судового процесу, з іншого ж – обмежується право на захист у тих громадян, які не можуть дозволити собі послуги адвоката, адже у такому випадку існує ризик, що наданий державою захисник буде недобросовісно виконувати покладені на нього обов’язки.

Однак, це не єдине спірне питання нового КПК. Тому наразі необхідне подальше обговорення та проведення широкого інформування населення про нові норми КПК України та їх застосування на практиці. Як інформують у ЧММГО «Демократичні перетворення України» наступний круглий стіл заплановано на кінець березня.