flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Застосування положень глав 20 та 21 Кримінального процесуального кодексу України обговорено у ході роботи влаштованого ВССУ круглого столу

15 березня 2013, 15:45

Сьогодні Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних спав провів круглий стіл із питань застосування положень глав 20 та 21 Кримінального процесуального кодексу України.

У Києві ж у роботі круглого столу взяли участь судді ВССУ, керівники апеляційних судів України, представники Адміністрації Президента України, Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства доходів і зборів України, Державної пенітенціарної служби України, Державної прикордонної служби України, Національної школи суддів України. Міжнародні інституції представляли експерти Департаменту юстиції США й Посольства США в Україні, Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» та Офісу Ради Європи в Україні.

         Апеляційний суд Черкаської області представляли очільник суду Володимир Бабенко та суддя-секретар палати у кримінальних справах Ігор Поєдинок.

Окрім того, до роботи круглого столу в режимі відеоконференцзв’язку долучилися судді апеляційних судів, слідчі судді судів першої інстанції, представники правоохоронних органів відповідних регіонів.

Учасниками круглого столу від Черкащини стали заступник голови апеляційного суду області Ігор Ваврів, заступник прокурора області Дмитро Зайцев, начальник слідчого управління прокуратури Черкаської області Валерій Барабаш, перший заступник начальника Управління – начальник слідчого управління Олег Керевич, слідчі судді апеляційного суду та судів першої інстанції.

         Відкрив захід виконуючий обов’язки Голови ВССУ Станіслав Міщенко. Він акцентував увагу учасників на важливості співпраці суддівського корпусу та правоохоронних структур задля верховенства права та запровадження демократичних та гуманістичних засад.

         Привітали учасників і перший заступник начальника Головного управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України Микола Гошовський та заступник керівника проекту USAID Наталія Петрова. Вони зазначили, що подібні обговорення зараз на часі, адже вони сприяють оптимізації реалізації на практиці положень КПК.

         Про перші результати дії нового КПК, а також загальні питання застосування глав 20 і 21 КПК розповів Станіслав Міщенко. 

        Наступним слово взяв виконуючий обов’язки урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Маркіян Бем. Він ознайомив учасників круглого столу з практикою Європейського суду з прав людини, зокрема з дотриманням цієї практики в ході кримінального провадження. Зокрема навів приклади судових рішень, щодо способу проведення негласних слідчих дій, зокрема застосування їх на певному етапі вчинення злочину. Маркіян Володимирович, наголосив на тому, що слідчі дії повинні фіксувати злочин, але ні в якому разі не провокувати до вчинення його.  

       Начальник Управління з питань дотримання процесуального законодавства секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олена Островська розповіла про оперативні закупки наркотичних засобів, як найпоширеніший предмет скарг громадян з усіх регіонів. Зокрема найбільше нарікань на провокування співробітниками правоохоронних органів злочинів шляхом оперативних закупок наркотичних засобів. Олена Василівна наголосила, що, відповідно до статті 271 нового КПК, під час підготовки та проведення заходів з контролю за вчиненням злочину забороняється провокувати (підбурювати) особу на вчинення злочину з метою його подальшого викриття, допомагаючи особі вчинити злочин, який вона не вчинила б, якби слідчий цьому не сприяв, або з цією ж метою впливати на її поведінку насильством, погрозами, шантажем. Здобуті в такий спосіб речі й документи не можуть бути використані у кримінальному провадженні.

         Під час круглого столу було обговорено й ряд інших актуальних питань: Про судовий контроль за проведенням слідчих (розшукових) та негласних слідчих дій розповів голова апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко. А про проблемні питання впровадження Кримінального процесуального кодексу України при проведенні слідчих і негласних слідчих (розшукових) дій поінформував перший заступник начальника Головного управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України Микола Гошовський. Також про окремі аспекти та особливості організації проведення гласних слідчих (розшукових) дій поінформував начальник першого управління Головного слідчого управління Служби безпеки України Валерій Удовиченко. Голова апеляційного суду Херсонської області Олександр Коровайко розповів про проблемні та неврегульовані питання, що виникають у судовій практиці слідчих суддів під час розгляду клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

         Активно обговорювалась учасниками й тема виступу голови апеляційного суду Чернігівської області Садіга Тагієва – «Доступ до інформації, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій».

         До обговорення долучились й представники іноземних організацій. Зокрема, радник з правових питань Департаменту юстиції США, Посольства США в Україні Мері Батлер зупинилася на особливостях статті 225 КПК у питанні збереження балансу між правом особи на приватність та проблеми досудового розслідування.

Про необхідність дотримання прав особи при наданні дозволу на втручання в приватне спілкування у своїй доповіді відзначила голова Апеляційного суду Івано-Франківської області Надія Стефанів. Зокрема вона ознайомила присутніх з практикою Європейського суду з прав людини.

  Заступник директора Департаменту оперативної діяльності – начальник управління  боротьби з транскордонною злочинністю та виконання завдань кримінального провадження Адміністрації Державної прикордонної служби України, генерал-майор Віктор Лук’янець розповів про деякі питання, що виникають під час здійснення слідчих розшукових дій оперативними підрозділами Державної прикордонної служби України. В свою чергу заступник начальника Головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України майор міліції Олег Татаров акцентував увагу присутніх на проблемних питаннях в діяльності органів внутрішніх справ з проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій.

З практикою застосування слідчими суддями Донецької області норм кримінального процесуального законодавства, передбачених главами 20 та 21 КПК, учасників круглого столу ознайомив секретар судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Донецької області Василь Огурецький.

На останок, голова апеляційного суду м. Севастополя Станіслав Погребняк виступив з доповіддю на тему «Співвідношення оперативно-розшукових дій та негласних слідчих дій, закріплених у главі 21 КПК».

Після завершення виступів та їх обговорення учасниками круглого столу судді ВССУ дали відповіді, які надходили упродовж роботи. Потому Станіслав Міщенко подякував усім за активну участь і наголосив, що усі матеріали роботи круглого столу будуть взяті до відома при підготовці роз’яснень ВССУ.