flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Володимир Бабенко взяв участь у виїзних слуханнях Верховної Ради України з питань верховенства права

16 квітня 2013, 11:22

12 квітня відбулося виїзне відкрите засіданні Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя, що проходило у Національному університеті «Одеська юридична академія». Темою слухання було визначено «Місце і роль Верховного Суду України в системі судів загальної юрисдикції». Участь у заході узяв і голова апеляційного суду Черкаської області Володимир Бабенко.

Під час відкриття заходу, голова профільного парламентського комітету Сергій Ківалов зазначив, що за останні роки у судовій системі відбулося багато змін, звісно ж, не обійшлося без прорахунків, однак вони – то результат роботи та пошуків. Також Сергій Васильович висловив сподівання, що усі конструктивні обґрунтовані пропозиції учасників слухань, в разі їх підтримки народними депутатами на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя, перейдуть у статус законопроекту.

У ході заходу було обговорено повноваження ВСУ, які в свій час були дещо змінені. Висловити свої думки з цього приводу мали змогу судді ВСУ, керівництво вищих спеціалізованих судів, голови апеляційних судів, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, адвокати, науковці.

 Свою думку щодо ролі і місця ВСУ висловили учасники слухань, що прибули в Одесузаступник голови Верховної Ради України Роман Кошулинський, заступник голови профільного комітету ВРУ Олег Махніцький, секретар комітету Павло Петренко.

Підтримали колег Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України Марина Ставнійчук, голова ВСУ Петро Пилипчук, заступники голови та судді ВСУ Ярослав Романюк, Віктор Кривенко, Богдан Пошва і Іван Шицький.                          

Голова Вищого господарського суду України Віктор Татьков відзначив важливість розглянутого питання. Зокрема, він підкреслив, що рішення ВСУ повинні бути орієнтиром для всіх судів держави. Голова Вищого адміністративного суду України Ігор Темкіжев, в свою чергу додав, що потрібно розширити повноваження Пленуму ВСУ і передбачити право на дачу роз'яснень, які повинні мати рекомендаційний характер. Своїм баченням компетенції ВСУ поділилися і представники академічної спільноти директор Інституту законодавства ВРУ Олександр Копиленко, а також професор кафедри організації судових та правоохоронних органів Національного університету «Одеська юридична академія» Валентин Долежан.