flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд відмовив у задоволенні клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою громадянина, якого підозрювали у зґвалтуванні, оскільки потерпіла не має до нього претензій

25 квітня 2013, 16:08

    Як повідомлялося раніше  прокуратура внесла апеляцію на рішення суду щодо відмови у триманні під вартою ґвалтівника.

     25 квітня 2013 р. колегія суддів судової палати в кримінальних справах апеляційного суду Черкаської області, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси апеляцію прокурора прокуратури Лисянського району на ухвалу слідчого судді Лисянського районного суду Черкаської області від 12 квітня 2013 року, якою відмовлено в задоволенні клопотання слідчого СВ Лисянського РВ УМВС України в Черкаській області про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно громадянина Б.

Органами досудового розслідування Б. підозрюється в тому, що він у невстановлений слідством день 2013 року, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, застосувавши фізичне насильство зґвалтував жінку 1932 року народження.

Заслухавши доповідь судді, думку обласного прокурора, який не підтримав апеляцію прокурора прокуратури Лисянського району, думку підозрюваного та його захисника, які заперечили проти апеляції прокурора,  вивчивши матеріали провадження та перевіривши доводи апеляції, колегія суддів вважає, що вона не підлягає до  задоволення.

Висновок слідчого судді  про відмову в задоволенні клопотання слідчого СВ Лисянського РВ УМВС України в Черкаській області про застосування до підозрюваного запобіжного заходу у виді тримання під вартою є обґрунтованим.

Як вбачається з матеріалів, доданих до клопотання слідчого, Б. підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 152 КК України (зґвалтування),  кримінальне провадження за яким відноситься до провадження у формі приватного обвинувачення і може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілої особи.

Згідно  вимог  КПК України кримінальне провадження закривається, якщо потерпілий відмовився від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення.

Відповідно до ч. 3 ст. 284 КПК України за наявності підстав, передбачених п. 7 ч. 1 ст. 284 КПК України, прокурор у найкоротший строк приймає постанову про закриття кримінального провадження щодо підозрюваного

Вказаних вимог кримінального процесуального закону прокурор прокуратури Лисянського району не дотримався,  а  за наявності в матеріалах кримінального провадження заяви від потерпілої, датованої 11.04.2013 р., про закриття кримінального провадження відносно Б. у зв’язку з її відмовою від обвинувачення щодо останнього, слідчий   СВ Лисянського РВ УМВС України в Черкаській області 12.04.2013 р. звернувся до районного суду з клопотанням, погодженим з прокурором прокуратури Лисянського району про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Прокурор прокуратури Лисянського району замість того, щоб прийняти по заяві потерпілої  процесуальне рішення,  17.04.2013 року подав апеляційну скаргу на постанову слідчого судді про відмову в обранні запобіжного заходу відносно Б., хоча згідно чинного законодавства повинен був у найкоротші строки винести постанову про закриття кримінального провадження.

Зважаючи на усе зазначене вище, колегія суддів вважає, що апеляція прокурора є безпідставною, а рішення слідчого судді – законним та обґрунтованим,  і не вбачає підстав для його скасування.

Ухвала колегії суддів апеляційного суду Черкаської області:

Ухвалу слідчого судді Лисянського районного суду Черкаської області від 12 квітня 2013 року, якою відмовлено в задоволенні клопотання слідчого СВ Лисянського РВ УМВС України в Черкаській області про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно Б., підозрюваного у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 152 КК України, – залишити без змін, а апеляцію прокурора – без задоволення.

 

Додатково: Також на ім’я прокурора області направлено лист з вимогою провести перевірку по факту недотримання вимог КПК України під час проведення досудового розслідування по кримінальному провадженню відносно Б. прокурором прокуратури Лисянського району, слідчим Лисянського РВ УМВС України в Черкаській області, та прийняти відповідне рішення про яке повідомити апеляційний суд у встановлений законом строк.