flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Черкаської області спростовує недостовірну інформацію органів прокуратури

19 січня 2018, 15:12

На офіційному сайті Прокуратури Черкаської області оприлюднено інформацію від 17 січня 2018 року під назвою «У минулому році прокуратура ефективно реагувала на неправосудні судові рішення у кримінальних провадженнях», в тексті якої, зокрема, зазначено, що в 2017 році «прокурорами подано 353 апеляційні скарги на неправосудні рішення суду у кримінальних провадженнях за чинним КПК України».

Апеляційний суд Черкаської області звертає увагу на норми законодавства України, що регулюють питання неправосудності рішення суду.

Так, відповідно до положень ст. 375 Кримінального кодексу України, постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови є кримінальним правопорушенням.

Підставою для відкриття кримінального провадження за ст.375 КК України є скасування оскаржуваного судового акта апеляційною чи касаційною інстанцією. А завданням правоохоронних органів – доведення наявності умислу в діях судді чи суддів, які винесли таке рішення.

Однак, за статистичними даними Апеляційного суду Черкаської області за 2017 рік, відсутні відомості про оскарження прокурорами вироків, рішень та ухвал, в яких би ст. 375 КК України фігурувала як самостійна кваліфікація.

При цьому, з аналізу глави 31 КПК України, зокрема, ч.1 ст.409, підставою для скасування або зміни судового рішення при розгляді справи в суді апеляційної інстанції, а відтак і підставою для оскарження, може бути: неповнота судового розгляду; невідповідність висновків суду, викладених у судовому рішенні, фактичним обставинам кримінального провадження;  істотне порушення вимог кримінального процесуального закону; неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність.

Варто зазначити також, що до Апеляційного суду Черкаської області у 2017 році, з урахуванням вищезазначених положень глави 31 КПК України, надійшло 650 апеляційних скарг прокурорів. Майже 40% із них залишено без задоволення (242 апеляційні скарги).

Відповідно до чинного законодавства, залишення апеляційної скарги без задоволення має наслідком набрання рішенням суду першої інстанції законної сили.