flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Апеляційному суді Черкаської області обговорювали нововведення в Кримінальний процесуальний кодекс України

27 лютого 2018, 11:24

26 лютого 2018 року в Апеляційному суді Черкаської області відбулася спільна нарада, присвячена обговоренню новел у Кримінальному процесуальному кодексі України, що набувають сили з 15 березня 2018 року.

Учасниками наради були голова Апеляційного суду Черкаської області Володимир Бабенко, заступник голови Апеляційного суду Черкаської області Віктор Єльцов, суддя Апеляційного суду Черкаської області Ігор Іваненко, начальник ТУ ДСА в Черкаській області Світлана Шевченко, голова Придніпровського районного суду м.Черкаси Віктор Угорчук, заступник начальника – начальник слідчого управління ГУНП в Черкаській області Валентин Кожухівський, директор Черкаського НДЕКЦ МВС України Василь Аксьонов.

Як відомо, 3 жовтня 2017 року Верховна Рада України прийняла законопроект №6232, яким внесено зміни до Кримінального процесуального кодексу України. Відтак, з 16 березня 2018 року клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування. Також встановлюється, що лише слідчий суддя може призначати експертизу в рамках досудового розслідування.

Це означає, що слідчі всіх районних та міських відділень національної поліції та прокуратури області з клопотаннями про обрання запобіжного заходу, арешт майна чи відсторонення підозрюваного від посади повинні будуть звертатися  до Придніпровського районного суду м. Черкаси. Відповідно до статистичних даних за попередні періоди, протягом року очікується надходження близько 20 тисяч таких клопотань. Усі їх повинні будуть розглядати слідчі судді одного суду.

Водночас в Придніпровському районному суді м.Черкаси, як і у більшості судів області, спостерігається нестача суддівських кадрів. Так, за штатної чисельності 16 суддів, лише 11 фактично здійснюють судочинство.

Учасники наради напрацювали механізм спільних заходів, які сприятимуть оптимізації процесу розгляду клопотань органів досудового розслідування у встановлені строки, забезпечуватимуть ефективність судочинства та гарантії прав громадян на судовий захист.