flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Володимир Бабенко: «У сучасному інформаційному суспільстві дуже необхідна виважена та кваліфікована співпраця судів та ЗМІ»

08 жовтня 2013, 10:12

У рамках розвитку зв’язків із засобами масової інформації та з метою збільшення поінформованості суспільства про діяльність судової влади Черкащини голова апеляційного суду Черкаської області Володимир Бабенко поспілкувався з представниками провідних медіа області. Спершу він зустрівся з очільниками двох черкаських телерадіокомпаній: ЧОДТРК «Рось» та ТРК «Вікка». А наступного дня – з головними редакторами та журналістами обласних друкованих та електронних видань і власними кореспондентами всеукраїнських газет, до діалогу також долучилася президент Асоціації суддів Черкаської області Оксана Карпенко. Зустрічі відбулися окремо задля збільшення предметності розмови, оскільки різні засоби масової інформації мають різну специфіку роботи, а отже, і методи співпраці з ними різні. 

 – У сучасному інформаційному суспільстві дуже необхідна виважена та кваліфікована співпраця судів та ЗМІ. Варто зазначити, що питання ефективної співпраці судів та журналістів пов’язані з забезпеченням дотримання двох конституційних цінностей – вільної преси та справедливого суду. Нам треба чітко усвідомлювати, що з одного боку – журналіст не тільки має право, але й зобов’язаний висвітлювати важливу для суспільства інформацію, зокрема пов’язану з діяльністю суду чи з розглядом конкретної справи. З іншого, висвітлення інформації може порушувати права чи інтереси людини – учасника процесу, членів його родини, або його друзів. Саме створення балансу в нашій спільній роботі і стане запорукою її результативності, – підкреслив Володимир Бабенко. 

У ході розмови медійники висловили свої пропозиції  та побажання щодо оптимізації спільної роботи. Обговорювались і проблемні питання, які виникають у ході взаємодії. Зокрема часто виникають питання про правові особливості висвітлення судових процесів. Ідея вирішення цієї проблеми одразу виникла у голови апеляційного суду – він запропонував журналістам спільно зі столичними фахівцями в галузі співпраці судів та мас-медіа провести круглий стіл-семінар, аби навчити суддів та журналістів правилам демократичної співпраці. Також судді пообіцяли надавати роз’яснення найбільш типовим справам. Це зробить рішення суду більш зрозумілими громадськості, а відповідно – зросте довіра до суду.