flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Для фігуранта резонансної Лисянської справи обрано запобіжний захід – його триматимуть під вартою

11 жовтня 2013, 14:18

11 жовтня колегія суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Черкаської області у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконфернції у м. Черкаси в апеляційному порядку розглянула скаргу прокурора на ухвалу слідчого судді Лисянського районного суду Черкаської області від 23 вересня 2013 року, якою відмовлено в задоволенні клопотання слідчого щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного Козака О. С. У ході засідання було встановлено, що слідчим суддею допущено істотні порушення кримінально-процесуального закону, зокрема не були достатньо вивчені доводи слідчого, які свідчать про обґрунтованість підозри вчинення підозрюваним злочину, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України (умисне вбивство) та наявність ризиків передбачених ст. 177 КПК України (Метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов’язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується) і недостатність застосування більш м’яких запобіжних заходів.

За результатом розгляду апеляційної скарги прокурора, колегія суддів скасувала незаконну ухвалу слідчого судді та постановила нову ухвалу, якою обрано підозрюваному Козаку О. С. запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів з моменту його затримання (без застави).

Окрім того, з метою недопущення зазначених вище порушень закону при розгляді слідчим суддею заходів забезпечення кримінального провадження колегія суддів винесла окрему ухвалу, якою постановила довести до відома голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України інформацію про неповноту судового розгляду та істотні порушення КПК України при постановленні слідчим суддею Добриднюк Н. О. вищезазначеної ухвали від 23.09.2013.