flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Альтернативне врегулювання спорів: судді обговорювали переваги та складнощі впровадження медіації

21 листопада 2018, 15:01

16 листопада 2018 року в Апеляційному суді Черкаської області пройшов семінар для суддів місцевих судів та суддів апеляційного суду Черкаської області на тему: “Суд і медіація: можливості та перспективи”, організований Національною школою суддів України  спільно з громадською  спілкою “Українська академія медіації” та за сприяння Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми “Нове правосуддя”.     

Тренери Віталій Дончик (суддя Вінницького окружного адміністративного суду, медіатор) та Катерина Кармазіна (адвокат, медіатор, кандидат юридичних наук) ознайомили суддів із позасудовою процедурою медіації та іншими примирними процедурами, які передбачені новим процесуальним законодавством України.

Під час заходу учасники розглянули позасудові процедури медіації та інші примирні процедури, передбачені новим процесуальним законодавством України, звернули увагу на істотні відмінності медіації від процедури врегулювання спору за участю судді, обговорили критерії, які можуть бути визначальними для оцінки суддею можливості вирішення справи шляхом медіацій. Окремими дискусійними панелями було обговорення того, які знання та навички медіатора необхідні в діяльності професійного судді,  а також складнощі впровадження медіації та інших примирних процедур в Україні.

Під час виконання практичних завдань судді навчалися правильно пропонувати та мотивувати учасників процесу до участі в медіації.

Як відомо, медіація – це вид альтернативного врегулювання спорів із залученням посередника (медіатора), який допомагає сторонам конфлікту налагодити процес комунікації і проаналізувати конфліктну ситуацію таким чином, щоб вони змогли обрати той варіант рішення, який би задовольняв інтереси і потреби усіх учасників конфлікту. Така практика вирішення спорів досить поширена закордоном. На відміну від формального судового чи господарського процесу, під час медіації сторони доходять згоди самі — медіатор не приймає рішення за них.