flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Комунікація судів з громадськістю

25 грудня 2013, 09:10

Прес-секретар апеляційного суду Черкаської області Юлія Баранько успішно закінчила курс дистанційного навчання для прес-секретарів судів "Комунікація судів з громадськістю", який тривав з 25 листопада по 13 грудня 2013 року. Це був перший курс дистанційного навчання для працівників апаратів судів, який розроблено та впроваджено Державною судовою адміністрацією України за підтримки Проекту USAID "Справедливе правосуддя" з метою реалізації рішення ХІ з’їзду суддів України про необхідність впровадження в судах посади прес-секретаря.

Цей курс складався з 5 модулів:

Модуль 1. «Вступ до спеціальності, міжнародні стандарти відкритості правосуддя та базові поняття». Під час якого слухачі освоїли визначення терміну комунікація та її відмінності від інформації, важливість налагодження ефективної комунікації для суду, цінності та принципи, як фундамент ефективних стратегічних комунікацій суду.

Модуль 2. «Медіакарта». У ході якого відбулося вивчення медійного простору, поняття та особливості підготовки медіакарти, також опрацьовано інформаційні кампанії для цільових аудиторій.

Модуль 3. «Прес-реліз». Прес-секретарів навчали, як правильно написати прес-реліз та пояснювали специфіку взаємодії судів із ЗМІ – підготовка та поширення прес-анонсів, прес-релізів, підготовка до інтерв’ю тощо.

Наступні два модуля опановувалися в командах.

Модуль 4. «Організація медіа-супроводу діяльності суду» (в тому числі, під час розгляду резонансних справ). Команда спільно займалася розробкою комунікаційного плану суду, визначаючи цілі й особливості в структурі комунікаційної стратегії суду. Вивчала динамічність плану та передумови його вдосконалення. Також ознайомилася з основними етапами комунікаційної діяльності – дослідження, формулювання гіпотез, аналіз цільових аудиторій, методи збору і аналізу інформації, постановка комунікаційних цілей та визначення каналів комунікації, оцінка ефективності комунікаційної діяльності.

1. Модуль 5. «Кризові комунікації». Було розроблено модулі щодо кожного з можливих типів криз, підготовка спікерів суду для перших коментарів кризової ситуації від імені установи, підготовлено шаблони повідомлень – конструкції, які можна буде використовувати під час кризи для різних аудиторій, пріоритетні канали комунікацій в кризових ситуаціях.

Усе навчання відбувалося в он-лайн режимі. Учасники вивчали надані викладачами матеріали, обговорювали їх на форумах, задавали питання фахівцям та виконували завдання.

На курс було зареєстровано 220 слухачів. Із них 70 працівників апаратів судів усіх рівнів, юрисдикцій та регіонів України розпочали навчання та виконали перший навчальний модуль. До завершення навчання на курсі залишилось тільки 55 учасників. І лише 43 учасники дистанційного курсу успішно завершили весь навчальний процес, серед них і Юлія Баранько.

Усі, хто успішно завершив перший пілотний курс дистанційного навчання для прес-секретарів судів "Комунікація судів з громадськістю" отримають сертифікати.